ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “ΑΘΗΝΑ” - 1911
Την εποχή που κτίστηκαν τα βιομηχανικά κτίρια, το παραλιακό μέτωπο του
Ηρακλείου αποτελούσε και τη βιομηχανική του περιοχή, που χαρακτηριζόταν από το
αντικείμενο της επεξεργασίας των τοπικών προϊόντων και τη σχέση της με το λιμάνι για τη μεταφορά των προϊόντων. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι ίδιοι οι βιομήχανοι της εποχής πίεσαν για τον καθορισμό της θέσης της πρώτης βιομηχανικής περιοχής του Ηρακλείου στην περιοχή που, πολύ αργότερα, χαρακτηρίστηκε σαν περιοχή ανάπτυξης του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου.
Το κτιριακό συγκρότημα του εργοστασίου ''ΑΘΗΝΑ''
βρίσκεται ανατολικά της εντός τειχών πόλης του Ηρακλείου, στην περιοχή του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου. Το εργοστάσιο ''ΑΘΗΝΑ'' το οποίο λειτούργησε ως σαπωνοποιείο – πυρηνελαιουργείο ιδιοκτησίας Αλεπουδέλη (οικογένειας του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτηρίου τόσο ως προς τη μορφολογία, που είναι λιτή, όσο και στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η ''προσθετική'' διάρθρωση των χώρων της μονάδας γύρω από την κεντρική αυλή, στοιχείο που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των συνεχών εξελισσόμενων παραγωγικών μονάδων, αφού η διαδικασία παραγωγής αναπτυσσόταν σε πολλούς άξονες.
Τα νεώτερα κτίσματα,που λειτουργούν ως κτήρια συνοδείας των αρχικών
κτισμάτων,είναι δομημένα με εμφανή πλιθοδομή ή εμφανή λιθοδομή μόνο στο ισόγειο και έχουν σενάζ από οπλισμένο σκυρόδεμα στο ύψος της ποδιάς και του πρεκιού των ανοιγμάτων.
Στην δεκαετία του ’70 προστέθηκαν νέες πτέρυγες (Ε,Ζ) με φέροντα οργανισμό από
οπλισμένο σκυρόδεμα. Εμφανής είναι η διαφορετική μορφολόγηση των όψεων ως προς τα ανοίγματα τα οποία στα αρχικά κτίσματα εμφανίζονται υψίκορμα ενώ στα νεώτερα η σχέση πλάτους-ύψους διαφοροποιείται σαφώς υπέρ του πλάτους.
Στην δεκαετία του ’90 τμήματα του βιομηχανικού συγκροτήματος λειτουργούν ως
χώρος αναψυχής και εμπορικών εκθέσεων με αποτέλεσμα να δεχτούν τα τμήματα αυτά σοβαρές επεμβάσεις που αλλοίωσαν την αρχική μορφή. Έτσι, κατασκευάστηκαν μεταλλικές προσθήκες κατ’ έκταση, νέα μεταλλικά πατάρια στο εσωτερικό τους, κτλ
Το 2016 ξεκίνησαν εργασίες ανακάινισης μεγάλου μέρους του συγκροτήματος με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γιώργου Πετράκη και και από τον Ιούνιο του 2018 χρησιμοποιείται ως επιβατικός σταθμός των ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου.
Το Μόνιτορ Φεστ του Οκτωβρίου 2018 θα διεξαχθεί στους χώρους όπισθεν του επιβατικού σταθμού.